Verzorging

De Baardagaam

Nederlandse naam: Baardagaam
Latijnse naam: Pogona Vitticeps
Lengte: +/- 50 cm
Leeftijd: Gemiddeld 10 jaar
Leefgebied: Australië

De baardagaam is één van de meest gehouden reptielsoorten. Het zijn heel nieuwsgierige diertjes, die erg goed hanteerbaar zijn. Voordat je zo’n dier aanschaft is het natuurlijk belangrijk dat je eerst informatie zoekt over het verzorgen en de huisvesting. Veel mensen maken de fout namelijk door gelijk een lief klein baardagaampje te kopen en een terrarium van bijv. 60x30x30 cm zonder te weten dat deze kleintjes ook groot worden en veel meer ruimte nodig hebben op een gegeven moment. Veel mensen hebben hiervoor de ruimte niet of zijn het diertje na een jaar zat en doen alles weer weg. Dit is natuurlijk niet de bedoeling daarom raden wij iedereen die een baardagaam of een ander reptiel willen aanschaffen eerst informatie te zoeken of je aan te melden op een forum zoals www.terra-city.nl en www.reptiles4life.nl. Op deze forums kun je alles vragen en veel leren over baardagamen en andere reptielen.



Herkomst

De baardagaam komt voor in het centraal - oostelijke deel van Australië. Hier leven ze in woestijnachtige gebieden en droge bossen.



Huisvesting

Voor 1 baardagaam heb je minimaal een hok nodig van 100x50x50. De minimale afmetingen van een terrarium voor 2 dieren zijn 120x50x50. Een groter terrarium is natuurlijk altijd beter.

Als je 2 dieren of meer wilt doen is het verstandig om alleen vrouwen aan te schaffen omdat deze vaak verdraagzamer tegen over elkaar zijn dan mannetjes. Mannetjes hebben in de natuur een eigen territorium en elk ander mannetje wat in dat territorium komt zal worden weg gejaagd. In een terrarium met 2 mannetjes is er vaak één die dominant is deze zal de andere steeds achterna blijven zitten en al het eten opeten, waardoor het zwakkere mannetje uiteindelijk dood zal worden gebeten of van de honger om het leven zal komen.

Als bodembedekking gebruiken wij Calcium korrels deze zijn er in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Zand wordt ook vaak gebruikt als bodembedekking, maar omdat er met deze bodembedekking kans is dat de baardagamen een verstopping kunnen krijgen. Door het in slikken van zand tijdens het vangen met een prooi ontstaan deze verstoppingen want, zand kan natuurlijk niet verteerd worden. Calcium korrels worden wel opgelost in het lichaam, dus ter voorkoming van verstoppingen gebruiken wij deze ondergrond. Wil je toch liever zand gebruiken omdat dit toch wel een stuk goedkoper is dan Calcium korrels raden wij aan om het voer met een pincet te geven. Door een pincet te gebruiken heb je in ieder geval al geen kans meer op het mee happen van zand tijdens het vangen van voedsel.

Voor de verlichting heb je in het terrarium een warmtespot nodig en een UV-lamp. De UV-lamp moet er echt in deze zorgt ervoor dat het dier calcium en andere vitamines kan opnemen. Voor een terrarium van 120x50x50 hebben wij een UV-lamp aan de linkerkant en 2 warmtespots van 75 watt, waarvan één in het midden en één aan de rechterkant. Onder de warmtespots mag het zo’n 40-45 graden zijn. Het is belangrijk dat er ook een koele plek in het terrarium is voor de dieren. De koele plek moet rond de 25 graden zitten, bij ons is dit onder de UV-lamp deze geeft namelijk geen/nauwelijks warmte af.

Qua inrichting zou je een paar flagstones onder de warmtespots kunnen leggen zodat de baardagaam zich hierop kan opwarmen. Naast wat stenen voor de inrichting kan je er evt. nog een slaapgrotjes in kunnen doen en een enkele tak waar hij in kan klimmen. Wij zelf hebben in bijna elk terrarium een slaapgrotje of zelfgemaakte plateaus staan.



Voedsel

Baardagamen eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Jonge baardagamen eten voornamelijk dierlijk voedsel. Volwassen baardagamen eten juist meer groente/fruit dan dierlijk voedsel. Jonge dieren dien je elke dag een paar keer te voeren, ze mogen dan zoveel eten als ze willen. Om ze aan het groenvoer te krijgen kan je elke dag een klein schaaltje met wat groente en fruit aanbieden. Vaak als ze met meerdere in een terrarium zitten zul je zien dat ze er kleine beetjes van eten. Volwassen baardagamen geef je elke dag een schaaltje groente en fruit en om de dag kan je naast groente en fruit wat dierlijk voedsel geven.

Dierlijk voedsel

Krekels ( persoonlijk het liefst Steppekrekels hier zit veel meer vlees aan dan de gewone huiskrekels)
Sprinkhanen
Wasmotten ( 1 per dag, dit is meer een lekkernij en als je hier meer van geeft heb je vaak de kans dat alleen nog maar wasmotten willen eten)
Buffalowormen ( voor de jonge baardagamen)
Meelwormen ( alleen bij de volwassen dieren)
Moriowormen (alleen bij de volwassen dieren. Let op!! Er op letten dat de baardagamen wel goed kauwen vooral de kop omdat deze anders de maagwand kan beschadigen.
Pinky’s (deze mogen 1x per week worden gegeven aan de volwassen dieren)

Als regel voor de jonge baardagamen voor de grote van het voedsel: Wat tussen de ogen past kunnen ze opeten.

Plantaardig voedsel


Andijvie
Tomaat
Paprika
Paksoi
Appel
Kiwi
Peer
Enz.

Als het plantaardig voedsel veel vocht bevat zoals sla en komkommer maar in beperkte mate geven. Een te veel aan vochtrijk voedsel kan diaree veroorzaken.
Vitamines en calcium

Het is belangrijk om over het voedsel vitamine- en calciumpreparaat te strooien. Het vitaminepreparaat doen wij zelf 2x per week over het voedsel heen, het calciumpreparaat 4x per week en 1 dag geen preparaat over het voedsel. Calcium is erg belangrijk voor de opbouw van de botten. Vooral voor jonge dieren en vrouwtjes die zwanger zijn of net eitjes hebben gelegd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb