Voortplanting
Het is belangrijk dat de halsbandleguanen een winterslaap hebben gehad voordat deze gaan paren. De dieren zullen zodra de winterslaap voorbij is het paarseizoen in gaan. De vrouwtjes krijgen na een aantal weken oranje vlekken hiermee geven ze aan dat ze klaar zijn om te paren. De oranje vlekken blijven ze vaak een lange tijd houden tot zelfs na de laatste eileg. De mannetjes laten op een andere manier merken dat ze graag willen paren. Ze vertonen gedrag zoals trillen en hun keelzak opzetten. Het mannetje is erg fanatiek met versieren in deze periode en zal het dus ook niet snel opgeven als het vrouwtje niet gelijk interesse toont. Wanneer het vrouwtje wil paren begint de paring. Het mannetje zal het vrouwtje dwingen om te paren. Hierbij bijt het mannetje het vrouwtje in de nek zodat hij niet van het vrouwtje zal los raken. Wanneer het vrouwtje het mannetje toelaat om te paren met haar zal ze haar staart iets omhoog houden zodat de man zijn staart eromheen kan krullen en haar kan bevruchten. Als een vrouwtje niet wil paren zal ze dit duidelijk laten merken aan het mannetje. Ze nemen een dreigende houding aan door hoog op de poten te gaan staan en zich groot te maken. Naast het hoog op de poten staan hebben ze hun bek open en als het ware klaar staat voor de aanval. Het mannetje gaat uiteindelijk weg maar zal het zeker later nog is proberen.
Ongeveer een maand naar de paring zullen de eitjes gelegd worden. Legsels kunnen verschillend van 5 tot 11 eitjes. Een vrouwtje kan ongeveer 3 keer per jaar eitjes er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. De eitjes worden gelegd in een legbakje deze kan je maken van bijvoorbeeld een bamibakje in het deksel moet dan een gat komen waar het vrouwtje net doorheen kan. Zorg wel dat het binnenin het bakje donker is dus als je een doorzichtig heb deze verven of op een andere manier ondoorzichtig maken. In het legbakje hebben wij een mix van cocos-humus en vermiculiet. Deze inhoud goed bevochtigen zodat de eitjes niet uitdrogen wanneer deze een paar uur in het bakje liggen, nadat deze zijn gelegd. Wanneer de eitjes gelegd zijn zal het vrouwtje de eitjes begraven en weer uit het legbakje te voor schijn komen. Na 4 weken zal het vrouwtje weer eitjes dit kan je vaak op de dag precies uitrekenen.
Als het vrouwtje uit het legbakje is kan je de eitjes uit het bakje rapen. Zorg er eerst voor dat je een bakje heb klaar gezet met vermiculiet waar de eitjes in komen te liggen. Wij gebruiken zelf een krekelbakje met daarin goed bevochtigd vermiculiet. Het beste is om daarvoor een beetje lauw warm water te gebruiken. Wanneer je het bakje klaar hebt kan je de eitjes voorzichtig uitgraven en deze oprapen. De eitjes kan je dan één voor één in het krekelbakje leggen. De eitjes mogen niet gedraaid worden tenzij deze net echt pas gelegd zijn. Om de eitjes zo min mogelijk te laten rollen in het krekelbakje kan je een klein kuiltje maken waar je het eitje dan inlegt. Wanneer je alle eitjes in het krekelbakje hebt gedaan kan je het deksel erop doen, evt. gaatjes inmaken als er verder geen beluchting in bakje zit, zo wordt het niet te vochtig in het bakje waardoor de eieren weer kunnen gaan schimmelen en kan het in de broedstoof worden geplaatst. Na ongeveer 50-60 dagen komen de eitjes uit bij een temperatuur van 28-30 graden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb