Verzorging

De Halsbandleguaan

Nederlandse naam: Halsbandleguaan
Latijnse naam: Crotaphytus collaris
Lengte: 25-30 cm
Leeftijd: 9-13 jaar
Leefgebied: Midden-Amerika

De halsbandleguaan is een nog niet zo veel gehouden reptiel in Nederland. Er zijn natuurlijk ook niet zoveel kwekers van halsbandleguanen in Nederland omdat, deze soort wat lastiger is om te kweken dan de baardagaam. Het zijn hele nieuwsgierige en bewegelijke dieren. Dus als je een leuk reptiel wilt dat niet de hele dag maar onder de warmtespot ligt te zonnen is de halsbandleguaan een perfecte keuze. Voordat je zo’n dier aanschaft is het natuurlijk belangrijk om hier informatie over te lezen. Hieronder kun je de belangrijkste punten wat je moet weten over de halsbandleguaan.


Herkomst

De halsbandleguaan komt voor in de streken van Texas, Oklahoma, Arizona en Missouri. Ze leven daar in halfwoestijnen, open bossen en rotsachtige omgeving.


Huisvesting

Als je zo’n dier wilt aanschaffen is het belangrijk dat het terrarium groot genoeg is voor het dier. Voor een volwassen koppel heb je een terrarium nodig van 100x50x50. Groter is natuurlijk altijd beter voor de halsbandleguanen. Ze houden er erg van om overal op te klimmen en te springen en liggen graag op een hoog punt om alles in de gaten te houden. Dus een paar mooie grote stenen en een schuilgrotje is wel een vereiste om in het terrarium te hebben als inrichting. Voor de bodem gebruiken wij Calcium korrels deze kunnen opgenomen worden door het lichaam als deze ingeslikt worden, daarentegen bij het gebruiken van zand als bodembedekking nog wel is een verstopping kan ontstaan. De temperatuur in het terrarium moet gemiddeld rond de 28 graden liggen. Onder de warmtespots mag het rustig 40 graden zijn. Hier warmen ze zich ‘s ochtends op zodat ze ‘s middags lekker wakker en actief zijn. Het is natuurlijk ook belangrijk om een UV-lamp in het terrarium te hebben. Dit mag een UV-spot zijn maar beter nog is een UV tl-buis. Het voordeel met de tl-buis is dat deze de hele bak bestrijkt zodat er overal UV licht is. Om de luchtvochtigheid te regelen zetten wij elke dag een schoteltje vers water in het terrarium en sproeien we 2 á 3 keer week het terrarium helemaal nat. Het percentage van de luchtvochtigheid moet laag zijn bij de halsbandleguanen gemiddeld 50%. Langdurig een hogere luchtvochtigheid kan problemen geven met ademhaling zoals benauwdheid.


Voedsel

Wat betreft voedsel eten halsbandleguanen eigenlijk alles wat voor bijkomt. Ze eten vrijwel alle insecten zoals krekels, sprinkhanen, wasmotten, moriowormen, meelwormen, buffalowormen en vliegen. Maar ze eten ook zelfs kleinere hagedissen. Dus het is verstandig om dieren bij elkaar te houden die ongeveer even groot zijn want anders heb je een grote kans dat er straks een halsbandleguaantje minder in het terrarium loopt. Naast insecten of andere hagedissen lusten ze ook wel is een 1 á 2 dagen oud muisje. Het liefst levend omdat deze nog bewegen en de halsbandleguanen het dan interessanter vinden om te eten dan als het maar dood ligt. Zo’n muisje kan je eens in de week een keer geven. Vooral voor vrouwtjes die voor de kweek worden gebruikt is het goed voedsel om lekker dik te worden. Het beste is om maar een soort voedsel te geven per dag.


Vitamines

Het is belangrijk om over het voedsel vitamine- en calciumpreparaat te strooien. Het vitaminepreparaat doen wij zelf 2x per week over het voedsel heen, het calciumpreparaat 4x per week en 1 dag geen preparaat over het voedsel. Calcium is erg belangrijk voor de opbouw van de botten. Vooral voor jonge dieren en vrouwtjes die zwanger zijn of net eitjes hebben gelegd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb